Gyakorlott szülőként épp egy könyvet készülsz kiadni ( tervezett megjelenés 2012 márciusában a Simon & Schuster kiadó gondozásában)
"Behing the Sling" címmel. Beszélnél egy kicsit a nevelési stílusról és a hamarosan megjelenő könyvedről?

A nevelési stílusunk nagymértékben intuitív, minden emlősben születésüktől kezdve megvannak az ösztönök, mint például maradj közel a csöppséghez, aludj a közelükben, szoptasd őket. Ne kényszerítsd őket alvásra és evésre, ha ezt éppen nem igénylik. A könyv tartalmaz egy rövid bevezetést az emberi hormonokról, a születésről, a szoptatásról, de az olvasó számára mindezt érthetően bemutatjuk a saját otthoni példáinkon keresztül. Én nem köntörfalazok, szülőnek lenni nagyon kimerítő és nem azt akarom megmutatni, hogy hogyan kell jó szülőnek lenni, csupán azt szeretném megosztani másokkal, hogy nálunk ez hogyan működik. És miként könnyítsd meg az életed, hogy a gyermek magabiztos legyen, biztonságban és szeretetben
nőjjön fel.

series 04E05c.jpg

Az emberek többsége meglepődik, amikor kiderül, hogy a két gyermeked nem néz televíziót, bár kétségtelen, hogy az erről szóló tanulmányok téged igazolnak. Mégis milyen elfoglaltságot találsz nekik a TV és a mozi helyett?

Ez egy vicces kérdés, de nagyon érdekes. Ahelyett, hogy lehuppannának a képernyő elé, játékokkal játszanak: rentgeteg LEGO-val, játék autókkal, fából készült konyhával, mini hűtővel, mosógéppel, játék gyümölcsökkel. Továbbá együtt szoktunk olvasni, és besegítenek a konyhában néhanapján.
Olykor felteszünk egy lemezt a régi időkből és táncolnak rá, és én is csatlakozom hozzájuk, ha kedvem van. Felvonulásokat is rendeznek a ház körül, vezetik egymást és játszanak a hangszereiken. Tudod, a TV csak egy lehetőség, helyette könnyen találsz mást, amivel játszani lehet. És szerintem sokkal jobb móka!


A minimalista életstílust követed, ami segíti abban, hogy minél kevesebb ökológiai lábnyomott hagyj a földön. Melyek azok a módszerek ebben a szemléletben, amik segítik a környezetet a mindennapi életben?

Nos, felhagytunk a papír törlők használatával, amiről korábban sose hittem, hogy képes leszek rá! A takarítást konyharuhákkal végzem, emellett  nem használok eldobható pelenkákat se. Ezek a módszerek jelentősen csökkentik a hulladékot. A családommal vegetáriánusok vagyunk, ami bár nem bír nagy jelentőséggel, de boldogsággal tölt el minket, hogy nem vesszük ki a részünket az állatok elfogyasztásából.
A pelenka nélküli baba módszer (másnéven EC-Elimination Communication) nagyon hasznos volt számomra, mert levezeti, hogy mennyi pénzt és hulladékot takaríthatasz meg csupán azzal, hogy mosható pelenkákat használsz! És így könnyen megtanulják a fiaim, hogy nem veszünk meg  minden felesleges dolgot, így ezzel sokat megtakaríthatnak.

Mikor és miért lettél vegetáriánus?

19 éves koromtól egészen, amíg teherbe nem estem az első fiammal 2005-ben, aki allergiás volt a tejre, így azzal is felhagytam. Miután Fred megszületett, elolvastam az "Eating Animals" cimű sikerkönyvet Jonathan Safran Foer tollából. Ez a mű meggyőzött arról, hogy érdemes volt végigmenni ezen az úton és felhagytunk a tojással és minden tejtermékkel (mint a sült termékekkel és a hűn szeretett csokival, bár abból megengedünk néha magunknak egy keveset). Az állatok iránti rajongásom gyerekkorom óta része az életemnek, és az, hogy vegán lettem úgy érzem helyes egészségügyi, etikai és környezetvédelmi szempontból is.Szerintem ez egy nagyszerű életstílus, mindamellett, hogy egyszerű és olcsó. A fiaim változatosan étkeznek, amiről a legtöbb gyerek mégcsak nem is hallott. Szerintünk megéri így élni, mégha néha küzdelmes is.

Mi a kedvenc vegán ételed, amit a legszívesebben fogyasztasz el a családoddal?

Nos, ez a mexikói ragu, amibe tömérdek zöldséget tehetek. Ez az Atlas receptes könyvből van és tartalmaz sajtot, amit Daiya vega sajtra cseréltem) a gyerekek imádják! El ne mondd nekik, de a legutóbbi adagba még kelkáposztát is tettem és észre se vették!

Apropó, mint vegán, hogyan viszonyulsz ahhoz, hogy az Agymenőkben játszott karaktered -Amy Farrah Fowler- aki neurobiológus állatkisérleteket végez?
Mi a véleményed ezekről a tesztekről?

Az a véleményem, hogy ezekben a kísérletekben nem kellene semmilyen módon felhasználni az állatokat. Tudom, hogy ez a választás korlátol, de megéri. Tudom, hogy az állati kutatás sok tudós számára döntő jelentőségű, és azt hiszem ez az egyik oka, hogy örömmel vagyok inkább színész, sem mint tudós.

Gyerekkorodtól kezdve színészkedsz, továbbá neurológus-, író- és anya vagy. Nagyon kiegyensúlyozottnak tűnsz.
Szerinted elegendő időt tudsz szánni egy-egy területre vagy harcolsz az időhiánnyal?

Igen, harcolok. Mindig, minden nap. A gyerekeim az elsődleges helyen állnak, de néha figyelmeztetnem kell magamat, hogy hagyjam abba az e-mailek olvasását és kapcsoljam ki a gépet. A társasági életem szenvedi meg a legjobban, de valamit fel kellett adni. A közeli barátaimat még az iskolai közösségből ismerem és nagyon hálás vagyok, amikor találkozunk, miközben a gyerekek játszanak. Ezenkívül nem alszom annyit, amennyit kellene, nem mozdulok ki a barátnőimmel és kevés időt szánok magamra... ez az én kis titkom.

Tudsz néhány pédát mondani, hogy szerinted milyen utakon érhetnénk el, hogy a világ jobb hely legyen?

Nos, hát... jótékonysági munkával.  A gyerekeket életmódjuknak megfelelően tanítani kell, elmagyarázni, hogy miért válik néhány család hajléktalanná, miért szöknek el a tizenévesek otthonról, majd megmutatni, hogyan törekedhetnek arra, hogy segitsenek. Gyűjtsenek ruhákat, játékokat és személyesen adják át ezeket a holmikat (a fiunkat 4 évesen elvittük egy anyaotthonba, hogy ajándékozza oda a már nem használt gyerek holmikat). Vagy csak hogy szedje fel a szemetet a parton, mert igenis számít.
A tinenéveseknek segítsünk elfoglaltságot keresni. Én korábban minden szombaton egy nyugdíjas központban dolgoztam, besegítettem a konyhán. Fantasztikus volt. A fiataloknak ilyen dolgokat muszáj lenne csinálniuk, mert szerintem ez is a része annak, hogy megismerjék az őket körülvevő világot.
A felnőtteknek pedig tudniuk kell, hogy sosem késő elkezdeni. Már kevés pénzből is jótékonykodhatnak. És példát mutathatunk máshogy is, nem szükséges hozzá csekket írni. Felszedhetjük a szemetet, elajándékozhatjuk a nem használt ruháinkat és önkéntes munkát is végezhetünk. Azt mondják, hogy egy ember is megváltoztathatja a világot, és ez így igaz.


forrás: imbatman.org

A bejegyzés trackback címe:

https://7film.blog.hu/api/trackback/id/tr243428927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása